sobota, 28 marca 2020

1.04 Technika. Zajączek wielkanocny


Zajączek wielkanocny

Kochani uczniowie przedstawiam wam skarpetkowego zająca .
Pokażę wam krok po kroku jak go wykonać.





Na początek przygotuj  - skarpetkę, nożyczki, dwie gumki recepturki lub sznurek, dużą taśmę, ryż lub kaszę.




Włóż całą taśmę ( lub lejek) do skarpetki. Ten krok nie jest konieczny, ale ułatwi Ci nasypywanie kaszy.




Wsyp kaszę do skarpetki. Musisz wsypać jej dość dużo tak by królik wyglądał na najedzonego. Dla pewności ubij ją ręką.




Zostaw trochę miejsca na długie uszy. Zwiąż u góry skarpetkę sznurkiem lub załóż gumkę recepturkę i owiń ją kilka razy tak by mocno ściskała skarpetkę.




Czas oddzielić głowę od tułowia - sznurkiem lub gumką recepturką.




Rozetnij skarpetkę w miejscu gdzie będą uszy.




Jeśli uszy są za długie możesz je troszeczkę przyciąć.




Uszy wycinaj przy złożonym materiale.
Powinny wyglądać mniej więcej jak na zdjęciu poniżej.




Czas na dekoracje. Przygotuj kawałek wstążki, koronki. Wytnij serduszko z filcu lub innego materiału.




Wytnij szalik np. z filcu. Mój miał szer ok. 3,5 cm. Wycinałam go z arkusza A4.
Możesz ponacinać końce dzięki temu powstaną frędzelki.




Zawiąż szalik i kokardkę.




Ozdób serduszko koronką, guzikiem lub innym elementem dekoracyjnym. Przyklej serce klejem na gorąco lub wikolem. Oczy możesz zrobić z guzików lub je narysować. Nie zapomnij o króliczym nosku.





Wykorzystaj materiały, które posiadasz w domu.
Jeśli czegoś nie masz, możesz wykorzystać coś innego.

Czekam na Twoją wersję zająca.

Nie zapomnij go nazwać.
Powodzenia :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz